METAKOGNITIV TERAPI

Specialiseret i metakognitiv terapi

Jeg er autoriseret psykolog, er specialiseret i metakognitiv terapi på baggrund af tre års efteruddannelse i England hos udvikleren af metoden, Professor Adrian Wells og har arbejdet med metakognitiv terapi siden 2018. Jeg har erfaring med at arbejde med både børn og voksne.

Derudover har jeg en Ph.d.-grad fra Aarhus Universitet (2021-2024), hvor jeg har samarbejdet med psykologer og forskere fra ind- og udland, herunder udvikleren Prof. Adrian Wells selv, om at evaluere metakognitiv terapi til børn og unge med angst og depression.

Dine tanker er flygtige

Vi oplever alle negative, ubehagelige og til tider upassende tanker. Vi kender også alle til følelsen af angst eller nervøsitet og tristhed. Det er helt normalt, og for de fleste er dette ikke noget problem.

Tanker og følelser er flygtige og forbigående af natur. De kommer og går. Det helt store spørgsmål er derfor, hvorfor nogle oplever vedvarende psykisk mistrivsel?

Dit sind er selvregulerende

Metakognitiv terapi er udviklet af Professor Adrian Wells ved University of Manchester og er solidt funderet i årtiers forskning i den menneskelige psyke. Denne forskning peger netop på, at psyken er selvregulerende. At tanker og følelser er flygtige af natur, og at vores sind således altid søger mod mental balance uden at vi behøver at gøre noget. 

Du kender det allerede fra et sår på kroppen; helt uden din indblanding heler kroppen såret for dig. Det svier eller bløder måske og afgiver fysiske symptomer, men det går i sig selv igen over tid. Altså så længe at du ikke kradser og piller i såret, men lader det være i fred. Præcis på samme måde lader vores sind, ifølge Professor Wells’ forskning, til at fungere; først når vi begynder at pille, og altså blander os i sindets egen selvregulering, så risikerer vi at udvikle vedvarende psykisk ubehag og symptomer på psykisk lidelse.

Skurken er opmærsomheds-syndromet “CAS”

Faktisk opdagede Adrian Wells og kollegaer en helt særlig tænkningsstil eller opmærksomhedssyndrom, kaldet The Cognitive Attentional Syndrome (CAS). Dette opmærksomhedssyndrom består af overtænkning, fokus på trusler, og coping strategier som giver bagslag og således forlænger følelser og symptomer. Sådanne strategier kunne være forsøg på at fjerne ubehagelige tanker og følelser eller forsøg på helt at undgå dem; strategier, som blot giver øget opmærksomhed til de uønskede tanker og følelser og blot forlænger og forværrer dem.

Faktisk svarer det til at blive ved med at pille ved såret på kroppen. Vi forstyrrer simpelthen sindets selvregulering ved at blande os. Stik mod vores intention ender vi med at forværre de oplevelser, som vi måske i første omgang ønskede at komme af med.

Less is more

Baseret på den metakognitive teori og forskning er det altså ikke indholdet af dine tanker, der er problemet, men snarere er måden du håndterer dem på, der kan være problematisk og over tid kan forårsage psykisk mistrivsel. Det betyder at jo mindre du gør, des bedre. Less is more, som udvikleren af metakognitiv terapi altid så fint siger.

Et fleksibelt forhold til dine tanker og følelser

Metakognitiv terapi er en nyere, evidensbaseret terapiform som tillader effektiv, kortvarig og skånsom behandling af stress, angst og depression. Metakognitiv terapi udviklet til at give dig et mere hensigtsmæssigt forhold til dine tanker og følelser – ikke ved at tale om dem og bearbejde dem – men ved at udforske og udfordre dit forhold til dine tanker og ved at ruste dig med mere hensigsmæssige måder at håndtere dem på, så dit sind igen kan vende tilbage til mental trivsel.

 

 

Vil du også være mester i håndtering af dit indre tanke- og følelsesliv?

Kunne du tænke dig at blive mester i håndtering af tanker og følelser og sikre dig stabil mental trivsel på tværs af hverdagens og livets udfordringer? Ikke være hæmmet i hverdagen af ængstelighed, gamle tankemønstre, manglende overskud eller andre symptomer på stress, angst eller depression? Så kan det være, at metakognitiv terapi er noget for dig. Du kan læse mere om, hvad jeg tilbyder her.